Loading...
You are here:  Home  >  Praca i życie w Holandii  >  Current Article

Zasiłek dla bezrobotnych po pracy w krajach UE. Ubieganie się i transfer

Przez   /   22 maja 2012  /   452 komentarzy

Wiele osób po stracie pracy za granicą staje się bezradna i nie wie, gdzie się zwrócić o pomoc. Wydaje im się często, że nic im się nie należy. Jest to wielki błąd, ponieważ osoby zatrudnione na terenie Unii Europejskiej nabywają prawo do zasiłku w państwie ich ostatniego zatrudnienia. Dzieje się to na zasadach przyjętych w danych państwie członkowskim i w wysokości zasiłków wypłacanych w tym właśnie państwie.

Euro

fot. stock.xchng/ Ambrozjo

Gwarantują to dwie zasady: zasada eksportu świadczeń oraz zasada sumowania. Dzięki pierwszej z tych zasad osoba bezrobotna, posiadająca prawo do zasiłku, może wyjechać do innego kraju UE w celu poszukiwania pracy i skorzystać przy tym z prawa do transferu tego zasiłku. Z kolei zasada sumowania, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia sumowanie wszystkich okresów zatrudnienia i ubezpieczenia na terenie państw członkowskich UE, a tym samym pozwala na nabycie prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

 


J
AK WYGLĄDA PROCEDURA STARANIA SIĘ O ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH W KRAJACH UE?

 

Jeżeli po stracie pracy decydujesz się zostać za granicą, możesz starać się o zasiłek  w kraju UE  w którym pracowałeś. W celu jego otrzymania może być konieczne potwierdzenie i dodanie okresu jaki przepracowałeś w Polsce. Potwierdzenie takie możesz otrzymać w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, który wyda Ci formularz E 301 lub dokument U1.

ZASIŁEK

fot. stock.xchng/ marcin krawczyk

Warto zapamiętać, że o te dokumenty zawsze należy zwracać się do instytucji właściwych w  kraju, w którym praca była wykonywana.  Przykładowo, jeżeli chcemy starać się o zasiłek w Holandii, a potrzebujemy potwierdzić wcześniejsze okresy zatrudnienia i ubezpieczenia w Polsce, musimy zgłosić się do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.

Jeżeli jednak zdecydowałeś się powrócić do Polski bez wcześniejszych starań o zasiłek w kraju ostatniego zatrudnienia, to wtedy prawo do zasiłku będzie ustalone na podstawie ustawodawstwa polskiego w następujących przypadkach:

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia był spełniony w Polsce,

Liczenie

fot. stock.xchng / Noro

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia nie był spełniony w Polsce, jednak jesteś pracownikiem transgranicznym i podczas ostatniej pracy za granicą  twoje miejsce zamieszkania znajdowało się w Polsce (pracownik transgraniczny to osoba mająca zatrudnienie w jednym z państw członkowskich UE, ale przynajmniej raz w tygodniu wracająca do kraju zamieszkania, np. osoba mieszka na stale w Polsce, ale co dzień dojeżdża do pracy do Niemiec – gdyby taka osoba pracę straciła, zasiłek będzie wypłacany przez polski urząd pracy i na zasadach obowiązujących w Polsce).

Należy wtedy zarejestrować się jako osoba bezrobotna w powiatowym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a następnie złożyć wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla bezrobotnych  w związku z zatrudnieniem w innym kraju Unii Europejskiej oraz udokumentować okresy zatrudnienia i ubezpieczenia uprawniające do przyznania takiego zasiłku.

 

JAK MOGĘ PRZETRANSFEROWAĆ ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH?

 

Euro

fot. stock.xchng / Yaroslav B

Dobrze wiedzieć, iż tracąc pracę w państwie członkowskim UE możesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych w tym kraju, a następnie możesz go przetransferować do Polski w wysokości jaka została ustalona za granicą na okres 3 miesięcy (tj. 90 dni)  z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy.

W tym celu, po zakończeniu pracy za granicą, należy zarejestrować się w tamtejszym urzędzie pracy. Po decyzji o przyznaniu zasiłku trzeba być do dyspozycji urzędu przez minimum 4 tygodnie, ale  w wyjątkowych przypadkach okres ten może ulec skróceniu na wniosek bezrobotnego  za zgodą instytucji właściwej, np. kiedy wyjeżdżasz z małżonkiem lub partnerem rozpoczynającym zatrudnienie w kraju, do którego się udajesz lub tez wyjeżdżasz w celu połączenia rodzin. Kolejnym krokiem powinno być złożenie wniosku o wydanie formularza E 303 lub dokumentu U2,  aby uzyskać prawo do transferu zasiłku i tym samym poszukiwać pracy już w Polsce.  Warto dodać, że osoba poszukująca pracy już w momencie wypełniania wniosków o ich wydanie, powinna precyzyjnie znać datę wyjazdu oraz datę powrotu z kraju, do którego się udaje.

Euro

fot. stock.xchng / dragon_art

Co trzeba natomiast zrobić po przyjeździe do Polski? W pierwszej kolejności należy  w ciągu 7 dni od daty wyjazdu zgłosić się do powiatowego urzędu  pracy ( właściwego dla miejsca zameldowania stałego lub tymczasowego) w celu uzyskania statusu osoby bezrobotnej. Również w tym przypadku musisz pozostawać do dyspozycji urzędu przez cały okres transferowania zasiłku, co jak wcześniej wspomniano, jest możliwe przez okres 3 miesięcy  (z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy). Przez cały ten okres musisz  informować urząd o każdej zmianie statusu osoby bezrobotnej. Jeżeli po tym okresie chcesz kontynuować pobieranie zasiłku za granicą,  musisz wrócić do kraju, w którym przyznano Ci zasiłek. Musi to nastąpić  nie później niż w ostatnim dniu wskazanym w formularzu E 303 lub dokumencie U2. Warto dodać, iż zasiłek  transferowy jest przelewany jest na konto osoby poszukującej pracy raz w miesiącu bezpośrednio przez instytucję, która ten zasiłek przyznała.

 

JAKIE DOKUMENTY I FORMULARZE BĘDĄ MI POTRZEBNE?

 

Euro

fot. stock.xchng / Justyna Furmanczyk

Osoba bezrobotna powinna zgłosić się po odpowiednie druki do właściwych instytucji. W Polsce takimi instytucjami są wojewódzkie urzędy pracy, które na wniosek bezrobotnego wystawią dokumenty U1 i U2 oraz formularze E 301, E 302, E 303.

Od maja 2010 roku  na terenie całej Unii Europejskiej wydaje się dokumenty:

– U1 (dawny formularz E 301) – jest potwierdzeniem okresów, które trzeba wziąć pod uwagę przy przyznawaniu świadczeń dla bezrobotnych,

– U2 (dawny formularz E 303) – jest potwierdzeniem  transferu zasiłku dla bezrobotnych.

Jednak w dalszym ciągu formularze E 301, E302 i E 303 nie straciły ważności i są uwzględniane przez państwa należące do UE. Będzie tak aż do momentu, kiedy zostaną wycofane lub zastąpione przed inne dokumenty wydane w ramach  rozporządzenia 883/2004 i rozporządzenia 987/09.

Danuta Gancarz

Info:
Materiały informacyjne Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu

 

    Print       Email

452 Comments

  1. Klaudia pisze:

    Witam,mam pytanie jeśli dali mi wypowiedzenie z pracy i zdecydowałam się wrócić do Polski w poszukiwaniu dalszej pracy to czy w Polsce będę otrzymywać niemiecki Kuron? To w Polsce muszę iść z świadectwem pracy żeby starać się o Niemiecki kuron? Bo nie orientuje się jak to wszystko wygląda mam przepracowany pełen rok.

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      O zasiłek dla bezrobotnych powinno się starać w ostatnim kraju zatrudnienia, czyli w Pani przypadku w Niemczech. Trudno powiedzieć, jaka będzie decyzja polskiego urzędu pracy po złożeniu wniosku w Polsce. Radzimy skontaktować się bezpośrednio z PUP odpowiednim dla Pani miejsca zamieszkania.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  2. Natalia pisze:

    Witam, od 1,5 roku pracuje w Niemczech mam tylko polski meldunek, we wrzesniu konczy minsię umowa mtorej lrawdopodobnie mi nie przedłużą, co mam zrobic zeby dostawac zasiłek chorobowy ? Proszę o wskazowki krok po kroku, chce sie ubiegac o prawo do transferu. Dodam ze mieszkam w Polsce ale codziennie jezdze do pracy w Niemczech i od pazdziernika zaczynam studia dzienne czy otrzymywanie zasiłku instudiowanie nie bedzię w takim razie z sobą kolidowac?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Pisze Pani, że kończy się Pani umowa, więc pytanie dotyczy zasiłku dla bezrobotnych, a nie zasiłku chorobowego. Zasiłek dla bezrobotnych może kolidować z podjęciem studiów dziennych, ponieważ podejmując takie studia wiadomym jest, że nie jest Pani w stanie podjąć zatrudnienia. Jednak o szczegóły najlepiej radzimy dopytać bezpośrednio w Job Center, w którym będzie składany wniosek o zasiłek dla bezrobotnych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  3. P.krzysztof pisze:

    witam,,transfer arbeitlosen geld do polski jest możliwy i to wiadomo ale jak wyglada w tym czasie ubezpieczenie jestem ubezpieczony w polsce i niemczech , czy w tym okresie krankenkasse i deutsche rennte otrzymuje składki ?

  4. Agnieszka pisze:

    Witam
    Wróciłam z Niemiec. 1,5 roku pracowałam na umowie, plus 11 miesięcy miałam gewerbe. Złożyłam wszystkie papiery w urzędzie i czekam tylko na decyzję w sprawie zasiłku. Ile to może trwać? I czy mam wogóle szanse dostać? Czy jak będę miała już ten zasiłek to czy biuro pracy może mi zaproponować prace?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Okres oczekiwania na decyzję wynosi przeważnie kilka tygodni. Osoba pobierająca zasiłek zawsze może otrzymać propozycję pracy, a do jednego z obowiązków osoby pobierającej świadczenie dla bezrobotnych należy aktywne poszukiwanie pracy.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  5. gall anonim pisze:

    Witam

    mieszkam od niespelna 3 lat w uk i zamierzam zjechac na stale do polski w pierwszych dniach wrzesnia? mam przepracowane nieprzerwanie ostanie 2 lata i chce pracowac do momentu samego wylotu; kiedy powinienem sie udac do urzedu by zglosic sie jako osoba bezrobotna chcaca otrzymywac ”kuroniówke” ; czy musze pozostawac w dyspozycji urzedu ? jak mozna od tego sie wymigac ? nadmienie ze wypowiedzialem juz umowe najmu i po tym terminie nie bede mial gdzie mieszkac

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Najczęściej już na 4 tygodnie przed planowanym zakończeniem umowy można zarejestrować się w urzędzie. Trzeba pozostawać do dyspozycji urzędu i aktywnie poszukiwać pracy na terenie UK, chyba że uzyska Pan prawo do zasiłku w UK i przetransferuje Pan zasiłek do Polski (możliwe jest to dopiero po uzyskaniu pozytywnej decyzji o przyznaniu zasiłku w UK).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *