Loading...
You are here:  Home  >  Praca i życie w Holandii  >  Current Article

Zasiłek dla bezrobotnych po pracy w krajach UE. Ubieganie się i transfer

Przez   /   22 maja 2012  /   568 komentarzy

Wiele osób po stracie pracy za granicą staje się bezradna i nie wie, gdzie się zwrócić o pomoc. Wydaje im się często, że nic im się nie należy. Jest to wielki błąd, ponieważ osoby zatrudnione na terenie Unii Europejskiej nabywają prawo do zasiłku w państwie ich ostatniego zatrudnienia. Dzieje się to na zasadach przyjętych w danych państwie członkowskim i w wysokości zasiłków wypłacanych w tym właśnie państwie.

Euro

fot. stock.xchng/ Ambrozjo

Gwarantują to dwie zasady: zasada eksportu świadczeń oraz zasada sumowania. Dzięki pierwszej z tych zasad osoba bezrobotna, posiadająca prawo do zasiłku, może wyjechać do innego kraju UE w celu poszukiwania pracy i skorzystać przy tym z prawa do transferu tego zasiłku. Z kolei zasada sumowania, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia sumowanie wszystkich okresów zatrudnienia i ubezpieczenia na terenie państw członkowskich UE, a tym samym pozwala na nabycie prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

 


J
AK WYGLĄDA PROCEDURA STARANIA SIĘ O ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH W KRAJACH UE?

 

Jeżeli po stracie pracy decydujesz się zostać za granicą, możesz starać się o zasiłek  w kraju UE  w którym pracowałeś. W celu jego otrzymania może być konieczne potwierdzenie i dodanie okresu jaki przepracowałeś w Polsce. Potwierdzenie takie możesz otrzymać w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, który wyda Ci formularz E 301 lub dokument U1.

ZASIŁEK

fot. stock.xchng/ marcin krawczyk

Warto zapamiętać, że o te dokumenty zawsze należy zwracać się do instytucji właściwych w  kraju, w którym praca była wykonywana.  Przykładowo, jeżeli chcemy starać się o zasiłek w Holandii, a potrzebujemy potwierdzić wcześniejsze okresy zatrudnienia i ubezpieczenia w Polsce, musimy zgłosić się do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.

Jeżeli jednak zdecydowałeś się powrócić do Polski bez wcześniejszych starań o zasiłek w kraju ostatniego zatrudnienia, to wtedy prawo do zasiłku będzie ustalone na podstawie ustawodawstwa polskiego w następujących przypadkach:

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia był spełniony w Polsce,

Liczenie

fot. stock.xchng / Noro

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia nie był spełniony w Polsce, jednak jesteś pracownikiem transgranicznym i podczas ostatniej pracy za granicą  twoje miejsce zamieszkania znajdowało się w Polsce (pracownik transgraniczny to osoba mająca zatrudnienie w jednym z państw członkowskich UE, ale przynajmniej raz w tygodniu wracająca do kraju zamieszkania, np. osoba mieszka na stale w Polsce, ale co dzień dojeżdża do pracy do Niemiec – gdyby taka osoba pracę straciła, zasiłek będzie wypłacany przez polski urząd pracy i na zasadach obowiązujących w Polsce).

Należy wtedy zarejestrować się jako osoba bezrobotna w powiatowym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a następnie złożyć wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla bezrobotnych  w związku z zatrudnieniem w innym kraju Unii Europejskiej oraz udokumentować okresy zatrudnienia i ubezpieczenia uprawniające do przyznania takiego zasiłku.

 

JAK MOGĘ PRZETRANSFEROWAĆ ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH?

 

Euro

fot. stock.xchng / Yaroslav B

Dobrze wiedzieć, iż tracąc pracę w państwie członkowskim UE możesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych w tym kraju, a następnie możesz go przetransferować do Polski w wysokości jaka została ustalona za granicą na okres 3 miesięcy (tj. 90 dni)  z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy.

W tym celu, po zakończeniu pracy za granicą, należy zarejestrować się w tamtejszym urzędzie pracy. Po decyzji o przyznaniu zasiłku trzeba być do dyspozycji urzędu przez minimum 4 tygodnie, ale  w wyjątkowych przypadkach okres ten może ulec skróceniu na wniosek bezrobotnego  za zgodą instytucji właściwej, np. kiedy wyjeżdżasz z małżonkiem lub partnerem rozpoczynającym zatrudnienie w kraju, do którego się udajesz lub tez wyjeżdżasz w celu połączenia rodzin. Kolejnym krokiem powinno być złożenie wniosku o wydanie formularza E 303 lub dokumentu U2,  aby uzyskać prawo do transferu zasiłku i tym samym poszukiwać pracy już w Polsce.  Warto dodać, że osoba poszukująca pracy już w momencie wypełniania wniosków o ich wydanie, powinna precyzyjnie znać datę wyjazdu oraz datę powrotu z kraju, do którego się udaje.

Euro

fot. stock.xchng / dragon_art

Co trzeba natomiast zrobić po przyjeździe do Polski? W pierwszej kolejności należy  w ciągu 7 dni od daty wyjazdu zgłosić się do powiatowego urzędu  pracy ( właściwego dla miejsca zameldowania stałego lub tymczasowego) w celu uzyskania statusu osoby bezrobotnej. Również w tym przypadku musisz pozostawać do dyspozycji urzędu przez cały okres transferowania zasiłku, co jak wcześniej wspomniano, jest możliwe przez okres 3 miesięcy  (z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy). Przez cały ten okres musisz  informować urząd o każdej zmianie statusu osoby bezrobotnej. Jeżeli po tym okresie chcesz kontynuować pobieranie zasiłku za granicą,  musisz wrócić do kraju, w którym przyznano Ci zasiłek. Musi to nastąpić  nie później niż w ostatnim dniu wskazanym w formularzu E 303 lub dokumencie U2. Warto dodać, iż zasiłek  transferowy jest przelewany jest na konto osoby poszukującej pracy raz w miesiącu bezpośrednio przez instytucję, która ten zasiłek przyznała.

 

JAKIE DOKUMENTY I FORMULARZE BĘDĄ MI POTRZEBNE?

 

Euro

fot. stock.xchng / Justyna Furmanczyk

Osoba bezrobotna powinna zgłosić się po odpowiednie druki do właściwych instytucji. W Polsce takimi instytucjami są wojewódzkie urzędy pracy, które na wniosek bezrobotnego wystawią dokumenty U1 i U2 oraz formularze E 301, E 302, E 303.

Od maja 2010 roku  na terenie całej Unii Europejskiej wydaje się dokumenty:

– U1 (dawny formularz E 301) – jest potwierdzeniem okresów, które trzeba wziąć pod uwagę przy przyznawaniu świadczeń dla bezrobotnych,

– U2 (dawny formularz E 303) – jest potwierdzeniem  transferu zasiłku dla bezrobotnych.

Jednak w dalszym ciągu formularze E 301, E302 i E 303 nie straciły ważności i są uwzględniane przez państwa należące do UE. Będzie tak aż do momentu, kiedy zostaną wycofane lub zastąpione przed inne dokumenty wydane w ramach  rozporządzenia 883/2004 i rozporządzenia 987/09.

Danuta Gancarz

Info:
Materiały informacyjne Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu

 

    Print       Email

568 komentarzy

  1. Kamil pisze:

    Witam,jestem na zasilku dla bezrobotnych we francji od kilku dni,zostal mi przyznany maksymalny okres 730 dni,w marcu 2017 roku zjezdzam do Polski i chce otrzymywac w Polsce 3 miesieczny transfer tego zasilku,pytanie brzmi,ile czasu przed zjazdem do Polski musze zglosic ze zjezdzam,aby otrzymac druk U2? Kamil

  2. Ni pisze:

    Witam. Pracowalam w Niemczech jako opiekunka osob starszych ale zatrudniona przez polska firme. W miedzy czasie wyszlam w DE za maz i zostalam tutaj na stale. Od kilku dni jestem bezrobotna poniewaz rozwiazalam umowe z polska Firma i w zwiazku z tym mam pytanie czy nalezy mi sie w Niemczech jakis zasilek. Posiadam umowe ze pracowalam u nemieckiej rodz? Z gory dziekuje za odp. Nina

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Radzimy zgłosić się w odpowiednim dla Pani miejsca zamieszkania Arbeitsamcie i zawnioskować o zasiłek dla bezrobotnych, a on już sprawdzi czy zasiłek się Pani należy.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  3. Ewelinka pisze:

    Witam,
    bylam na zasilku ponad 4 tyg w UK. W jobcentre zostalam poinformowana, ze jesli chce przetransferowac zasilek do Polski musze wyslac podanie o forme U2 na adres jaki mi dali. W liscie zawarlam informacje kiedy wyjezdzam do Polski ( wyslalam list za potwierdzeniem odbioru ponad dwa tyg temu ) nie dostalam niestety tej formy do dzis ( ponad dwa tyg w tym momencie). Jestem juz w Polsce ale znajoma sprawdza mi poczte codziennie i dalej nic. Czy jest mozliwosc dodzwonienia sie do tego oddzialu, ktory zajmuje sie formami U2 – jak bylam na spotkaniu w Jobcentre niestety takiego numeru nie dostalam – tylko adres. Chcialabym kontynuowac pobieranie zasilku tutaj w Polsce. W poniedzialek wybieram sie do Urzedu PRacy le z tego co czytam na internecie bez formy U2 nici z tego – a moze jednak beda mi w stanie pomoc? dzieki za odpowiedz

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Niestety nasza redakcja nie jest w posiadaniu numeru do jobcentre, jednak radzimy poszukać takowego numeru telefonu lub innego rodzaju kontaktu z urzędem i zapytać czy druk został wysłany. Bez formularza U2 niestety nie ma możliwości transferowania zasiłku, więc w urzędzie pracy w Polsce raczej Pani nic nie załatwi. Dodatkowo teoretycznie powinna była Pani pozostać w Wielkiej Brytanii do momentu otrzymania tego druku.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  4. Julia pisze:

    Witam, od dnia 1 pazdziernika przysluguje mi zasilek holenderski na okres 6 miesiecy. Czy po prawie 3 miesiacach bezowocnego poszukiwania pracy moge wystapic o transfer do Polski? Czy w takim wypadku Urzad bedzie wyplacal mi nalezne pieniazki do konca kuroniowki tj. 1 kwietnia? Czy zasilek zostanie zakonczony z dniem 1 stycznia?
    Dziekuje i pozdrawiam

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Każda osoba pobierająca zasiłek dla bezrobotnych ma prawo wnioskować o przeniesienie zasiłku do Polski. Zasiłek ten można przenieść tylko raz na okres trwania zasiłku i tylko na trzy miesiące.
      W tej sprawie w razie potrzeby proponujemy kontakt z wykwalifikowanym personelem Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl – na pewno pomogą.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  5. Kondziu pisze:

    Mam przyznane U2 w Niemczech.
    Do zalozmy 22.02.2017, pytanie kiedy najpozniej wnioskowac o przedluzenie zasilku o kolejne 3 miesiace. Czy majac nadal konto w Niemczech nie zmieniajac tego w skladanych dokumentach tzn. Nie podajac zadnego innego w Niemczech beda przelewac na konto Niemieckie?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Najlepiej na 2-3 tygodnie przed upływem aktualnego transferu zawnioskować o przedłużenie. Pieniądze powinny być bez problemu przelewane na konto niemieckie.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  6. gosia pisze:

    Witam, jeśli jest się na transferze z Niemiec do Polski, kto wtedy ubezpiecza, Niemcy czy Polska,?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Jeśli jest przyznany zasiłek dla bezrobotnych z Niemiec – Arbeitslosengeld, to ubezpieczenie zdrowotne pozostaje w dotychczasowej niemieckiej Krankenkasse.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  7. Marcin pisze:

    Witam. Zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy ale odmawiają mi ubezpieczenia, a w Niemczech przed wyjazdem powiedzieli ze musze się w Polsce ubezpieczyć. Proszę o poradę co robić z góry bardzo dziękuję

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Nie powinni odmówić Panu ubezpieczenia w polskim urzędzie pracy. Radzimy spróbować jeszcze raz, a w razie odmowy poprosić o podanie konkretnego jej powodu.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  8. Marcin pisze:

    Witam,

    Ile czeka sie na wydanie dokumentu U1 za okres przepracowany w Polsce? Czy mozna wystapic o taki dokument online? Czy moze on byc wyslany przez wlasciwy Polski urzad pracy na adres osoby zainteesowanej mieszkajacej poza Polska? Jesli okres pracy w Polsce podlegal urzedowi pracy w Krakowie a ostatnim odresem zamieszkania w Polsce byl Szczecin to jaki jest wlasciwy urzad pracy w Polsce gdzie mozna wystapic o U1? Z gory dziekuje

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Urząd pracy zwykle wydaje druk U1 w terminie do 4 tygodni. Czy istnieje możliwość wnioskowania online, to już należałoby sprawdzić w konkretnym urzędzie pracy, do którego składany będzie wniosek. Odpowiednim urzędem będzie urząd odpowiadający ostatniemu miejscu zameldowania lub pobytu. Z wysyłką druku poza granice Polski nie powinno być problemu.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  9. Agnieszka pisze:

    Witam, aktualnie mieszkam w Austrii, w Wiedniu. W dniach początu listopada 2014 do połowy sierpnia 2016 byłam na własnej działalności w Polsce, był to ores zaliczany jako składkowy. Po przeprowadzce do Austrii przepracowałam wrzesień i pażdzierni 2016 roku, też był to okres pełnych składek. Po rejstracji jao bezrobotna i złożeniu stosownego dokumentu U1 potwierdzającego okres ubezpieczenia w Polsce, austriacki AMS odmówił mi prawa do zasiłku, mimo obowiązujących rozporządzeń unijnych o zasadzie sumowanie. AMS podpierał się swoim aktem prawnycm NR.609/1977, który powstał wcześniej niż sama UE. Jak powinnam teraz argumentować swoje odwołanie by otrzymać zasiłek?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Podstawowym warunkiem do otrzymania zasiłku dla bezrobotnych w Austrii dla osób powyżej 25 roku życia jest warunek opłacania przez minimum 52 tygodnie w ostatnich 24 miesiącach obowiązkowego ubezpieczenia społecznego w Austrii.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *