Loading...
You are here:  Home  >  Praca i życie w Holandii  >  Current Article

Zasiłek dla bezrobotnych po pracy w krajach UE. Ubieganie się i transfer

Przez   /   22 maja 2012  /   679 komentarzy

Wiele osób po stracie pracy za granicą staje się bezradna i nie wie, gdzie się zwrócić o pomoc. Wydaje im się często, że nic im się nie należy. Jest to wielki błąd, ponieważ osoby zatrudnione na terenie Unii Europejskiej nabywają prawo do zasiłku w państwie ich ostatniego zatrudnienia. Dzieje się to na zasadach przyjętych w danych państwie członkowskim i w wysokości zasiłków wypłacanych w tym właśnie państwie.

Euro

fot. stock.xchng/ Ambrozjo

Gwarantują to dwie zasady: zasada eksportu świadczeń oraz zasada sumowania. Dzięki pierwszej z tych zasad osoba bezrobotna, posiadająca prawo do zasiłku, może wyjechać do innego kraju UE w celu poszukiwania pracy i skorzystać przy tym z prawa do transferu tego zasiłku. Z kolei zasada sumowania, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia sumowanie wszystkich okresów zatrudnienia i ubezpieczenia na terenie państw członkowskich UE, a tym samym pozwala na nabycie prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

 


J
AK WYGLĄDA PROCEDURA STARANIA SIĘ O ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH W KRAJACH UE?

 

Jeżeli po stracie pracy decydujesz się zostać za granicą, możesz starać się o zasiłek  w kraju UE  w którym pracowałeś. W celu jego otrzymania może być konieczne potwierdzenie i dodanie okresu jaki przepracowałeś w Polsce. Potwierdzenie takie możesz otrzymać w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, który wyda Ci formularz E 301 lub dokument U1.

ZASIŁEK

fot. stock.xchng/ marcin krawczyk

Warto zapamiętać, że o te dokumenty zawsze należy zwracać się do instytucji właściwych w  kraju, w którym praca była wykonywana.  Przykładowo, jeżeli chcemy starać się o zasiłek w Holandii, a potrzebujemy potwierdzić wcześniejsze okresy zatrudnienia i ubezpieczenia w Polsce, musimy zgłosić się do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.

Jeżeli jednak zdecydowałeś się powrócić do Polski bez wcześniejszych starań o zasiłek w kraju ostatniego zatrudnienia, to wtedy prawo do zasiłku będzie ustalone na podstawie ustawodawstwa polskiego w następujących przypadkach:

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia był spełniony w Polsce,

Liczenie

fot. stock.xchng / Noro

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia nie był spełniony w Polsce, jednak jesteś pracownikiem transgranicznym i podczas ostatniej pracy za granicą  twoje miejsce zamieszkania znajdowało się w Polsce (pracownik transgraniczny to osoba mająca zatrudnienie w jednym z państw członkowskich UE, ale przynajmniej raz w tygodniu wracająca do kraju zamieszkania, np. osoba mieszka na stale w Polsce, ale co dzień dojeżdża do pracy do Niemiec – gdyby taka osoba pracę straciła, zasiłek będzie wypłacany przez polski urząd pracy i na zasadach obowiązujących w Polsce).

Należy wtedy zarejestrować się jako osoba bezrobotna w powiatowym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a następnie złożyć wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla bezrobotnych  w związku z zatrudnieniem w innym kraju Unii Europejskiej oraz udokumentować okresy zatrudnienia i ubezpieczenia uprawniające do przyznania takiego zasiłku.

 

JAK MOGĘ PRZETRANSFEROWAĆ ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH?

 

Euro

fot. stock.xchng / Yaroslav B

Dobrze wiedzieć, iż tracąc pracę w państwie członkowskim UE możesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych w tym kraju, a następnie możesz go przetransferować do Polski w wysokości jaka została ustalona za granicą na okres 3 miesięcy (tj. 90 dni)  z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy.

W tym celu, po zakończeniu pracy za granicą, należy zarejestrować się w tamtejszym urzędzie pracy. Po decyzji o przyznaniu zasiłku trzeba być do dyspozycji urzędu przez minimum 4 tygodnie, ale  w wyjątkowych przypadkach okres ten może ulec skróceniu na wniosek bezrobotnego  za zgodą instytucji właściwej, np. kiedy wyjeżdżasz z małżonkiem lub partnerem rozpoczynającym zatrudnienie w kraju, do którego się udajesz lub tez wyjeżdżasz w celu połączenia rodzin. Kolejnym krokiem powinno być złożenie wniosku o wydanie formularza E 303 lub dokumentu U2,  aby uzyskać prawo do transferu zasiłku i tym samym poszukiwać pracy już w Polsce.  Warto dodać, że osoba poszukująca pracy już w momencie wypełniania wniosków o ich wydanie, powinna precyzyjnie znać datę wyjazdu oraz datę powrotu z kraju, do którego się udaje.

Euro

fot. stock.xchng / dragon_art

Co trzeba natomiast zrobić po przyjeździe do Polski? W pierwszej kolejności należy  w ciągu 7 dni od daty wyjazdu zgłosić się do powiatowego urzędu  pracy ( właściwego dla miejsca zameldowania stałego lub tymczasowego) w celu uzyskania statusu osoby bezrobotnej. Również w tym przypadku musisz pozostawać do dyspozycji urzędu przez cały okres transferowania zasiłku, co jak wcześniej wspomniano, jest możliwe przez okres 3 miesięcy  (z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy). Przez cały ten okres musisz  informować urząd o każdej zmianie statusu osoby bezrobotnej. Jeżeli po tym okresie chcesz kontynuować pobieranie zasiłku za granicą,  musisz wrócić do kraju, w którym przyznano Ci zasiłek. Musi to nastąpić  nie później niż w ostatnim dniu wskazanym w formularzu E 303 lub dokumencie U2. Warto dodać, iż zasiłek  transferowy jest przelewany jest na konto osoby poszukującej pracy raz w miesiącu bezpośrednio przez instytucję, która ten zasiłek przyznała.

 

JAKIE DOKUMENTY I FORMULARZE BĘDĄ MI POTRZEBNE?

 

Euro

fot. stock.xchng / Justyna Furmanczyk

Osoba bezrobotna powinna zgłosić się po odpowiednie druki do właściwych instytucji. W Polsce takimi instytucjami są wojewódzkie urzędy pracy, które na wniosek bezrobotnego wystawią dokumenty U1 i U2 oraz formularze E 301, E 302, E 303.

Od maja 2010 roku  na terenie całej Unii Europejskiej wydaje się dokumenty:

– U1 (dawny formularz E 301) – jest potwierdzeniem okresów, które trzeba wziąć pod uwagę przy przyznawaniu świadczeń dla bezrobotnych,

– U2 (dawny formularz E 303) – jest potwierdzeniem  transferu zasiłku dla bezrobotnych.

Jednak w dalszym ciągu formularze E 301, E302 i E 303 nie straciły ważności i są uwzględniane przez państwa należące do UE. Będzie tak aż do momentu, kiedy zostaną wycofane lub zastąpione przed inne dokumenty wydane w ramach  rozporządzenia 883/2004 i rozporządzenia 987/09.

Danuta Gancarz

Info:
Materiały informacyjne Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu

 

    Print       Email

679 komentarzy

  1. Jacek says:

    Witam,

    Za tydzień wyjeżdżam za granicę, a dopiero dzisiaj złożyłem wniosek o U2. Czy oni prześlą go na adres zamieszkania?

    Pozdrawiam

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Druk U2 przychodzi w czasie do 7 dni po zgłoszeniu. Przychodzi on zawsze na holenderski adres. Bez tego druku nie ma się prawa na wyjazd do kraju, gdzie przenosi się zasiłek dla bezrobotnych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  2. Biala dama says:

    Witam. Okres transferowania zasilku do Polski wynosi 3 miesiace, z szansa przedluzenia do 6 miesiecy. A ile czasu mozna byc na zasilku dla bezrobotnych, gdyby sie pozistalo jednak w Niemczech i tu pobieralo zasilek po 5 przepracowanych latach? Czy nie byloby korzystniejsze pobieranie zasilku w Niemczech? Z gory dziekuje za odpowiedz.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Zapewne korzystniejsze byłoby pozostanie w Niemczech i tam pobieranie zasiłku. Przez jaki okres mógłby być on wtedy pobierany, to już zależy bezpośrednio od okresu, na jaki zostanie on przyznany decyzją urzędu.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  3. Magda says:

    Dzien Dobry gdzie moge znależć gotowe wzory o przedłużenie transferu Arbeitslosengeld z Niemiec do Polski

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Niestety nasza redakcja nie jest w posiadaniu gotowych wzorów pism urzędowych. Najłatwiej będzie poszukać konkretnych pism w internecie, bądź stworzyć własne (odpowiednie dla Pani konkretnego przypadku).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  4. Teresa says:

    Witam otrzymałam z Niemiec transfer pdu2 do polski czy mogę pobierać zasiłek jeśli posiadam rentę rodzinna po zmarłym mężu

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      W celu uzyskania tak szczegółowych informacji zalecamy kontakt bezpośrednio z odpowiednim urzędem.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  5. Migdalka says:

    A co, kiedy sam maz zrezygnuje z pracy zagranica i chce wrocic do Polski gdzie narazie nie ma pracy ale oczywiscie jej poszuka. .Nadmieniam ze malzonek pracuje legalnie.czy wtedy rowniez otrzyma zasilek w Polsce?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Generalnie o zasiłek dla bezrobotnych powinno starać się w ostatnim kraju zatrudnienia. Jeśli mają Państwo szczegółowe pytania na temat zasiłku dla bezrobotnych w Polsce, to radzimy skontaktować się bezpośrednio z polskim urzędem pracy odpowiednim dla Państwa miejsca zamieszkania.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  6. Barteek says:

    Witam, na jaki adres w Holandii po otrzymaniu potwierdzenia rejestracji w polskim urzedzie pracy nalezy odeslac skan potw. Rejestracji? ( transfer zasilku z NL do PL) Czy jest zarowno adres email oraz pocztowy?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Na adres, który był podany w piśmie: Pr. Beatrixstraat 13, 7551 BK Hengelo.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  7. Iwona says:

    Witam.23.06.2017r. kończy mi się umowa z niemieckim pracodawcą .Przepracowałam 12 miesięcy.Jestem zameldowana w Polsce.Chciałabym iść na zasiłek.Czy mi się należy i jakich formalnści muszę dokonać? Z góry dziękuję za odpowiedż.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Konieczne jest zarejestrowanie się w niemieckim Job Center i przebywanie na terenie Niemiec co najmniej do momentu wydania pozytywnej decyzji. Później istnieje możliwość transferowania zasiłku do Polski na okres 3 miesięcy. Radzimy udać się do najbliższego Job Center i uzyskać na miejscu wszelkie informacje.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  8. Michal says:

    Witam,mam pytanie mieszkamy w Niemczech i od roku jesteśmy na zasiłku Zweite Buch Sozialgesetzbuch (SGB II) w Job Center.. W lipcu wracamy na stałe do Polski.Chciałem spytać czy jest możliwość transferowanie zasiłku z Niemiec do Polski…

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Niestety nie ma możliwości transferowania zasiłku socjalnego do Polski. Istnieje możliwość transferowania zasiłku dla bezrobotnych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  9. Żaneta says:

    Szanowni Państwo,
    proszę o podpowiedź do mojego przypadku, gdyż nie znalazłam podobnego pytania i odpowiedzi.

    W Polsce przepracowałam około 11 lat. Ostatnią umowę o pracę na czas nieokreślony wypowiedział mi pracodawca i zakończyła się ona z końcem października minionego roku. Przez pół roku, czyli do połowy kwietnia 2017r. miałam wypłacane świadczenie chorobowe, a po zakończeniu choroby zarejestrowałam się w polskim Urzędzie Pracy, tym samym otrzymując prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Minęło już pinad 4 tygodnie, kiedy mam status bezrobotne w Polsce.

    Moje pytanie brzmi:
    1. Czy mogę na podstawie dokumentu PDU 1 (U1) wnosić o wypłatę świadczenia dla bezrobotnych w Niemczech? W Niemczech pracuje mój mąż i oczywiście ma mieszkanie (możliwy meldunek dla mnie), jednak ja nie pracowałam w De ani jednego dnia.
    2. Druk PDU 2 (U2) pozwoli mi na rejestrację w De, jako poszukująca pracy (nie bezrobotna, bo ten status nadal będę miała w PL i świadczenie nadal wypłacane przez PL). Czy w takim razie mogę starać się o wsparcie JobCenter oraz jakim dokumentem potwierdzić wysokość zasiłku wypłacane w PL (bo na druku PDU 2 nie ma takiej informacji)?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Odnośnie pytania numer 1: o zasiłek dla bezrobotnych powinno starać się w ostatnim kraju zatrudnienia, czyli w Pani przypadku jest to Polska. Odnośnie pytania numer 2: istnieje możliwość, aby ten przyznany zasiłek z Polski przetransferować do Niemiec (uzasadniając to chęcią poszukiwania pracy właśnie w tym państwie). Taki transfer możliwy jest maksymalnie na okres 3 miesięcy. O szczegóły radzimy zapytać w odpowiednim urzędzie pracy.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  10. H says:

    Witam.Mąż chce wrócić do Polski,pracuje w Austrii.Moje pytanie jest odnośnie zasiłku rodzinnego na synka który w tym roku ukończył technikum,zaznaczam iż zasiłek ma przyznany do august_sierpień,a małżonek chce zakończyć pracę pod koniec czerwca.Czy mamy to zgłosić gdzieś?Dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *