Loading...
You are here:  Home  >  Praca i życie w Holandii  >  Current Article

Zasiłek dla bezrobotnych po pracy w krajach UE. Ubieganie się i transfer

Przez   /   22 maja 2012  /   480 komentarzy

Wiele osób po stracie pracy za granicą staje się bezradna i nie wie, gdzie się zwrócić o pomoc. Wydaje im się często, że nic im się nie należy. Jest to wielki błąd, ponieważ osoby zatrudnione na terenie Unii Europejskiej nabywają prawo do zasiłku w państwie ich ostatniego zatrudnienia. Dzieje się to na zasadach przyjętych w danych państwie członkowskim i w wysokości zasiłków wypłacanych w tym właśnie państwie.

Euro

fot. stock.xchng/ Ambrozjo

Gwarantują to dwie zasady: zasada eksportu świadczeń oraz zasada sumowania. Dzięki pierwszej z tych zasad osoba bezrobotna, posiadająca prawo do zasiłku, może wyjechać do innego kraju UE w celu poszukiwania pracy i skorzystać przy tym z prawa do transferu tego zasiłku. Z kolei zasada sumowania, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia sumowanie wszystkich okresów zatrudnienia i ubezpieczenia na terenie państw członkowskich UE, a tym samym pozwala na nabycie prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

 


J
AK WYGLĄDA PROCEDURA STARANIA SIĘ O ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH W KRAJACH UE?

 

Jeżeli po stracie pracy decydujesz się zostać za granicą, możesz starać się o zasiłek  w kraju UE  w którym pracowałeś. W celu jego otrzymania może być konieczne potwierdzenie i dodanie okresu jaki przepracowałeś w Polsce. Potwierdzenie takie możesz otrzymać w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, który wyda Ci formularz E 301 lub dokument U1.

ZASIŁEK

fot. stock.xchng/ marcin krawczyk

Warto zapamiętać, że o te dokumenty zawsze należy zwracać się do instytucji właściwych w  kraju, w którym praca była wykonywana.  Przykładowo, jeżeli chcemy starać się o zasiłek w Holandii, a potrzebujemy potwierdzić wcześniejsze okresy zatrudnienia i ubezpieczenia w Polsce, musimy zgłosić się do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.

Jeżeli jednak zdecydowałeś się powrócić do Polski bez wcześniejszych starań o zasiłek w kraju ostatniego zatrudnienia, to wtedy prawo do zasiłku będzie ustalone na podstawie ustawodawstwa polskiego w następujących przypadkach:

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia był spełniony w Polsce,

Liczenie

fot. stock.xchng / Noro

– ostatni okres zatrudnienia i ubezpieczenia nie był spełniony w Polsce, jednak jesteś pracownikiem transgranicznym i podczas ostatniej pracy za granicą  twoje miejsce zamieszkania znajdowało się w Polsce (pracownik transgraniczny to osoba mająca zatrudnienie w jednym z państw członkowskich UE, ale przynajmniej raz w tygodniu wracająca do kraju zamieszkania, np. osoba mieszka na stale w Polsce, ale co dzień dojeżdża do pracy do Niemiec – gdyby taka osoba pracę straciła, zasiłek będzie wypłacany przez polski urząd pracy i na zasadach obowiązujących w Polsce).

Należy wtedy zarejestrować się jako osoba bezrobotna w powiatowym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a następnie złożyć wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla bezrobotnych  w związku z zatrudnieniem w innym kraju Unii Europejskiej oraz udokumentować okresy zatrudnienia i ubezpieczenia uprawniające do przyznania takiego zasiłku.

 

JAK MOGĘ PRZETRANSFEROWAĆ ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH?

 

Euro

fot. stock.xchng / Yaroslav B

Dobrze wiedzieć, iż tracąc pracę w państwie członkowskim UE możesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych w tym kraju, a następnie możesz go przetransferować do Polski w wysokości jaka została ustalona za granicą na okres 3 miesięcy (tj. 90 dni)  z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy.

W tym celu, po zakończeniu pracy za granicą, należy zarejestrować się w tamtejszym urzędzie pracy. Po decyzji o przyznaniu zasiłku trzeba być do dyspozycji urzędu przez minimum 4 tygodnie, ale  w wyjątkowych przypadkach okres ten może ulec skróceniu na wniosek bezrobotnego  za zgodą instytucji właściwej, np. kiedy wyjeżdżasz z małżonkiem lub partnerem rozpoczynającym zatrudnienie w kraju, do którego się udajesz lub tez wyjeżdżasz w celu połączenia rodzin. Kolejnym krokiem powinno być złożenie wniosku o wydanie formularza E 303 lub dokumentu U2,  aby uzyskać prawo do transferu zasiłku i tym samym poszukiwać pracy już w Polsce.  Warto dodać, że osoba poszukująca pracy już w momencie wypełniania wniosków o ich wydanie, powinna precyzyjnie znać datę wyjazdu oraz datę powrotu z kraju, do którego się udaje.

Euro

fot. stock.xchng / dragon_art

Co trzeba natomiast zrobić po przyjeździe do Polski? W pierwszej kolejności należy  w ciągu 7 dni od daty wyjazdu zgłosić się do powiatowego urzędu  pracy ( właściwego dla miejsca zameldowania stałego lub tymczasowego) w celu uzyskania statusu osoby bezrobotnej. Również w tym przypadku musisz pozostawać do dyspozycji urzędu przez cały okres transferowania zasiłku, co jak wcześniej wspomniano, jest możliwe przez okres 3 miesięcy  (z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy). Przez cały ten okres musisz  informować urząd o każdej zmianie statusu osoby bezrobotnej. Jeżeli po tym okresie chcesz kontynuować pobieranie zasiłku za granicą,  musisz wrócić do kraju, w którym przyznano Ci zasiłek. Musi to nastąpić  nie później niż w ostatnim dniu wskazanym w formularzu E 303 lub dokumencie U2. Warto dodać, iż zasiłek  transferowy jest przelewany jest na konto osoby poszukującej pracy raz w miesiącu bezpośrednio przez instytucję, która ten zasiłek przyznała.

 

JAKIE DOKUMENTY I FORMULARZE BĘDĄ MI POTRZEBNE?

 

Euro

fot. stock.xchng / Justyna Furmanczyk

Osoba bezrobotna powinna zgłosić się po odpowiednie druki do właściwych instytucji. W Polsce takimi instytucjami są wojewódzkie urzędy pracy, które na wniosek bezrobotnego wystawią dokumenty U1 i U2 oraz formularze E 301, E 302, E 303.

Od maja 2010 roku  na terenie całej Unii Europejskiej wydaje się dokumenty:

– U1 (dawny formularz E 301) – jest potwierdzeniem okresów, które trzeba wziąć pod uwagę przy przyznawaniu świadczeń dla bezrobotnych,

– U2 (dawny formularz E 303) – jest potwierdzeniem  transferu zasiłku dla bezrobotnych.

Jednak w dalszym ciągu formularze E 301, E302 i E 303 nie straciły ważności i są uwzględniane przez państwa należące do UE. Będzie tak aż do momentu, kiedy zostaną wycofane lub zastąpione przed inne dokumenty wydane w ramach  rozporządzenia 883/2004 i rozporządzenia 987/09.

Danuta Gancarz

Info:
Materiały informacyjne Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu

 

    Print       Email

480 komentarzy

  1. Arkadioo pisze:

    Jezeli juz bede mial transferowany zasilek do polski to czy moge w niemczech sie wymeldowac czh musze przez ten okres byc caly czas zameldowany?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      W tym przypadku nie ma konieczności bycia dalej zameldowanym w Niemczech. Najlepiej jednak o szczegóły dopytać w Arbeitsamcie.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  2. mariusz pisze:

    Witam moj ojciec od kilkunastu lat pracuje w Niemczech i Holandii(firma przenosila swoja placowke), ma 62 lata , zameldowany w Niemczech. Ma klopoty zdrowotne , firma sie rozrasta,zatrudniaja nowych wiec niemoga go zwolnic jako redukcja etatu. Postanowil odejsc i za ok3tyg zostanie bez pracy. Czy on moze liczyc na jakis zasilek kiedy sie sam zwolnil lub jakies platne zdrowotne jesli przedstawi dokumenty lekarskie o niezdolnosci do pracy? Co bedzie dla niego najlepszym rozwiazaniem dziekuje i pozdrawiam

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Jeśli rzeczywiście Pana ojciec jest niezdolny do pracy, to nie ma sensu się zwalniać, lecz zgłosić chorobę i starać się o zasiłek chorobowy. Do zasiłku dla bezrobotnych prawdopodobnie nie będzie mieć prawa w sytuacji, gdy sam się zwalnia.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  3. :-) pisze:

    Witam pracowalam w UK dwa lata. Po powrocie do Polski okazało sie ze jestem w ciąży. Czy należa mi sie jakieś swiadczenia ?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      To zależy od tego czy pracowała lub pracuje Pani w Polsce po powrocie z UK. Jeśli pracuje Pani obecnie, to po urodzeniu dziecka należeć się będzie Pani zasiłek macierzyński i ewentualnie świadczenia rodzinne (jeśli spełni Pani kryteria), a jeśli Pani nie pracuje, to po urodzeniu dziecka może starać się Pani o świadczenie z PUP (1000 zł miesięcznie – świadczenie rodzicielskie). O szczegóły polecamy zapytać w odpowiednich placówkach.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  4. Konrad pisze:

    Witam,
    Pracowałem w Holandii przez rok. Niestety z powodu braku pracy zostałem zwolniony i wróciłem do Polski. W Polsce jestem już 4msc czy mogę starać się o jakiś zasiłek czy jest już za późno?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Spróbować można, ale nie ma gwarancji, że zasiłek zostanie przyznany. Musi też mieć Pan dowody, że w tym czasie mieszkał Pan na terenie Holandii. Oficjalny termin rejestracji w urzędzie to 2 dni po zakończeniu umowy, a termin wysłania wniosku o zasiłek dla bezrobotnych to 7 dni.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  5. Adam pisze:

    Witam

    Dostałem wypowiedzenie po dwóch latach pracy w Firmie w Niemczech, jednak pracuję już długi okres za granicą i chcę zjechać do Polski i tutaj szukać pracy i ubiegam się o otrzymanie z Niemiec zasiłku dla bezrobotnych poszukujących pracy w innym kraju. Zarejstrowałem się w Urzędzie Pracy w Niemczech tylko otrzymałem nie ten druk który chciałem otrzymać.Mam druk U1 a jest potrzeby U2 żeby dostwać transfer pieniędzy z Niemiec do Polski. Czy istneje możliwość zmiany tego druku przez Niemiecki Urząd Pracy ?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      W tej sytuacji należałoby wystąpić do urzędu ponownie o wydanie poprawnego dokumentu.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  6. darmstadt-pl pisze:

    Witam. Pracowalem 2 lata w PL na umowe o prace do konva czerwca br. Od lipca w Niemczech na um o prace do konca sierpnia. Dostalem wypowiedzenie 30.08 ze zwolnieniem ze swiadczenia pracy do 30.09. Bylem dzis w Agentur für Agentur i teraz mam isc do Kreisagentur fur Beschaftigung.Co musze zrobic teraz zeby nie ponosic kosztow oplacania skladek zdrowotnych/spolecznych a co zeby otrzymac swiadczenia(przy zalozeniu udokumentowania 2lat pracy w PL przez formularz U1-ile mam na to czasu?). Czy moge starac sie o kurs niemieckiego w takiej sytuacji?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      O wszelkie szczegóły radzimy zapytać w Agentur fur Arbeit (odpowiedniej dla miejsca zamieszkania).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  7. Niunia33354 pisze:

    Witam, pracowalam w Anglii od maja 2014 do konca marca 2016. Mialam wrocic w kwietniu jak zakoncze wszystkie sptawy jednak wyszlo yak ze musialam wrobic 20.03 t.r i zaraz 21 zarejstrowalam sie w Pup ponoewaz potrzebowalam a mialam macierzynski do konca marca. Staram sie o zasilek w Pl jednak pokrywaja mi sie daty. Co mam zrobic?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Radzimy Pani sytuację wyjaśnić bezpośrednio w odpowiednim urzędzie.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  8. Aneta pisze:

    Witam.mieszkam w Niemczech,mam meldunek,jednak pracuje w Holandii od 2lat.Umowa konczy mi si 20 wrzesnia.Nie wracam do Polski zostaje w Niemczech.Chce przejsc na zasilek.Ile mi sie nalezy i czy rowniez musze dostarczyc papiery z Polski o przepracowanych latach.I co z ubezpieczeniem,bo powinnam chyba zarejestrowac sie w niemieckim urzedzie pracy.

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Po zarejestrowaniu się w niemieckim urzędzie ubezpieczona będzie Pani dalej w Niemczech. Najlepiej potwierdzić również okresy pracy z Polski. Ile należy się Pani zasiłku, to można już obliczyć na oficjalnej stronie urzędu: http://www.pub.arbeitsagentur.de/alt.html.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  9. Agata pisze:

    Witam jestem na zasiłku dla bezrobotnych od 01.03.2016 przyznany na rok czyli do konca lutego 2017. Od 01.07.2016 transferowałam zasiłek do Polski otrzymałam transfer na 3 miesiące. Na tym transferze zaszłam w ciąże czy gdy się przyznam w Niemczech przy prośbie przedłużenia transferu na kolejne 3 miesiące że jestem w ciąży mogą mi go nie przedłużyć ? Czy mam prawo o staranie się o zasiłek np. do rozwoązania ciąży będąc w Polsce? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam Agata

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Sam fakt bycia w ciąży lub nie, nie powinien mieć wpływu na decyzję urzędu o przedłużeniu transferu. Na pewno powinna Pani zgłosić fakt bycia w ciąży bezpośrednio do urzędu. Trudno powiedzieć czy urząd zgodzi się na kolejny transfer zasiłku.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  10. Ania pisze:

    Witam, Pracuje w Holandi od dwoch lat,chce wrocic do Polski i w urzedzie pracy w Polsce zarejestrowac sie jako bezrobotna.Czy dostane kuroniowke na rok w Polsce na polskich zasadach? Dalczego to pytanie.Roczna kuroniowka pozwoli mi sie ubiegac o przed wczesniejsza emeryture.

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      O zasiłek dla bezrobotnych powinna Pani wystąpić w ostatnim kraju zatrudnienia, czyli w tym wypadku w Holandii. Ewentualnie po przyznaniu zasiłku w Holandii istnieje możliwość transferu zasiłku do Polski.
      O szczegóły radzimy zapytać we współpracującej z nami Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  11. dorota pisze:

    Witam pracowalem w niemczech dwa lata i umowa mi ustala ponieważ zostalem zatrzymany w pracy za alimenty w pl obecnie jestem w polsce na dozorze elektronicznym i nie moge jechac doniemiec ponoc automatycznie w de ustal mi meldunek z powodu wyjazdu w pl mam adres zameldowania czy mogę ubiegac się o social z de bedac w pl obecnie prosze o informacje co moge zrobić

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Niestety nie ma możliwości otrzymywania Sozialgeld przebywając w Polsce.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  12. Krystian pisze:

    Witam.mam takie pytanie pracuje od 3 lat we francji na kontrakcie słowackim i kończy mi się kontrakt i gdzie mogę się starać o zasiłek dla bezrobotnych

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Proszę zaznajomić się z warunkami ubiegania się o zasiłek we Francji w tamtejszym urzędzie, ponieważ ogólna zasada brzmi tak, że o zasiłek powinien Pan starać się w ostatnim kraju zatrudnienia.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  13. Jarecki pisze:

    Witam . Pracuje w Niemczech na umowę niemiecka od 1 lutego 2016 r . umowa konczy mi sie 31 sierpnia 2016 . Czy nalezy mi sie jakis zasilek po tej pracy czy nie ? Ps. Jestem zameldowany w Niemczech mam wszystkie dokumenty typy nr podatkowy aok itp. Jarosław

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Aby ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych z Niemiec, wymagane jest niestety minimum 12 miesięcy pracy.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  14. Gary pisze:

    Witam,

    Zamierzam wrocic z Irlandii do Polski. Prawdopodobnie zostanie przyznany mi zasiłek w IE. Chcialbym przyspieszyc te 4 tyg. ktore musze pobierac zasilek przed transferem do polski. Jak to zrobic?
    Dodam ze partnerka z dzieckiem wrocila 2 tyg. temu do polski i dzis zaczela prace. chce jak najszybciej byc z nimi.
    Pozdrawiam.

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Aby móc starać się o transfer, powinny minąć 4 tygodnie od utraty pracy oraz przez 4 tygodnie powinno się być zarejestrowanym w urzędzie pracy. Możliwości przyśpieszenia tego nie są raczej tutaj przewidziane.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  15. Klaudia pisze:

    Witam,mam pytanie jeśli dali mi wypowiedzenie z pracy i zdecydowałam się wrócić do Polski w poszukiwaniu dalszej pracy to czy w Polsce będę otrzymywać niemiecki Kuron? To w Polsce muszę iść z świadectwem pracy żeby starać się o Niemiecki kuron? Bo nie orientuje się jak to wszystko wygląda mam przepracowany pełen rok.

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      O zasiłek dla bezrobotnych powinno się starać w ostatnim kraju zatrudnienia, czyli w Pani przypadku w Niemczech. Trudno powiedzieć, jaka będzie decyzja polskiego urzędu pracy po złożeniu wniosku w Polsce. Radzimy skontaktować się bezpośrednio z PUP odpowiednim dla Pani miejsca zamieszkania.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  16. Natalia pisze:

    Witam, od 1,5 roku pracuje w Niemczech mam tylko polski meldunek, we wrzesniu konczy minsię umowa mtorej lrawdopodobnie mi nie przedłużą, co mam zrobic zeby dostawac zasiłek chorobowy ? Proszę o wskazowki krok po kroku, chce sie ubiegac o prawo do transferu. Dodam ze mieszkam w Polsce ale codziennie jezdze do pracy w Niemczech i od pazdziernika zaczynam studia dzienne czy otrzymywanie zasiłku instudiowanie nie bedzię w takim razie z sobą kolidowac?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Pisze Pani, że kończy się Pani umowa, więc pytanie dotyczy zasiłku dla bezrobotnych, a nie zasiłku chorobowego. Zasiłek dla bezrobotnych może kolidować z podjęciem studiów dziennych, ponieważ podejmując takie studia wiadomym jest, że nie jest Pani w stanie podjąć zatrudnienia. Jednak o szczegóły najlepiej radzimy dopytać bezpośrednio w Job Center, w którym będzie składany wniosek o zasiłek dla bezrobotnych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  17. P.krzysztof pisze:

    witam,,transfer arbeitlosen geld do polski jest możliwy i to wiadomo ale jak wyglada w tym czasie ubezpieczenie jestem ubezpieczony w polsce i niemczech , czy w tym okresie krankenkasse i deutsche rennte otrzymuje składki ?

  18. Agnieszka pisze:

    Witam
    Wróciłam z Niemiec. 1,5 roku pracowałam na umowie, plus 11 miesięcy miałam gewerbe. Złożyłam wszystkie papiery w urzędzie i czekam tylko na decyzję w sprawie zasiłku. Ile to może trwać? I czy mam wogóle szanse dostać? Czy jak będę miała już ten zasiłek to czy biuro pracy może mi zaproponować prace?

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Okres oczekiwania na decyzję wynosi przeważnie kilka tygodni. Osoba pobierająca zasiłek zawsze może otrzymać propozycję pracy, a do jednego z obowiązków osoby pobierającej świadczenie dla bezrobotnych należy aktywne poszukiwanie pracy.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  19. gall anonim pisze:

    Witam

    mieszkam od niespelna 3 lat w uk i zamierzam zjechac na stale do polski w pierwszych dniach wrzesnia? mam przepracowane nieprzerwanie ostanie 2 lata i chce pracowac do momentu samego wylotu; kiedy powinienem sie udac do urzedu by zglosic sie jako osoba bezrobotna chcaca otrzymywac ”kuroniówke” ; czy musze pozostawac w dyspozycji urzedu ? jak mozna od tego sie wymigac ? nadmienie ze wypowiedzialem juz umowe najmu i po tym terminie nie bede mial gdzie mieszkac

    • GoniecPolski.nl pisze:

      Witamy,
      Najczęściej już na 4 tygodnie przed planowanym zakończeniem umowy można zarejestrować się w urzędzie. Trzeba pozostawać do dyspozycji urzędu i aktywnie poszukiwać pracy na terenie UK, chyba że uzyska Pan prawo do zasiłku w UK i przetransferuje Pan zasiłek do Polski (możliwe jest to dopiero po uzyskaniu pozytywnej decyzji o przyznaniu zasiłku w UK).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *