Loading...
You are here:  Home  >  Praca i życie w Holandii  >  Current Article

Straciłeś pracę w Holandii? Upomnij się o zasiłek dla bezrobotnych – nie musisz mieć zameldowania

Przez   /   20 czerwca 2012  /   830 komentarzy

Od kilkunastu lat trwa emigracja zarobkowa setek tysięcy Polaków, którzy nie zawsze znają swoje prawa i potrafią z nich korzystać. Choć tak wielu jeździ do Holandii „za chlebem” , to tylko niektórzy z nich po utracie  pracy składają wnioski  o zasiłek dla bezrobotnych. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka.

Wykres

fot. stock.xchng / Ambrozjo

Po pierwsze nieznajomość swoich praw w Holandii. Większość pracujących w Królestwie Niderlandów  nie wie, że nabywa takie same uprawnienia do świadczeń socjalnych, jak i rodzinnych.  Często się zdarza, że nie posiadając zameldowania na terenie Holandii, pracujący tu Polacy myślą, że nie mają żadnych praw. Wracają do Polski. A to wielki błąd. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego  w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego mówi, że państwo, w którym jako ostatnim była wykonywana praca ustala wysokość i prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Kobiata

fot. stock.xchng / geloo

Po drugie bariera językowa. Zdarzają się osoby, które  pracując w Holandii kilka lat, nie znają na tyle dobrze języka holenderskiego, by poradzić sobie z wypełnianiem jakichkolwiek dokumentów urzędowych.  Ta bariera jest oczywiście do pokonania. Są firmy, które chętnie pomogą za większą lub mniejszą stawkę załatwić wszelkie sprawy urzędowe. Jest to dla wielu osób korzystne, bo  przeciętnie pracujący w Holandii mogą zyskać rocznie ok. 15 600 euro brutto np. zasiłku dla bezrobotnych, a kwota za usługę to ok. 100 euro.

OD CZEGO ZACZĄĆ, GDY ZOSTANIESZ POZBAWIONY PRACY?

Sprawdź czy spełniasz podstawowe warunki,  by starać się o zasiłek dla bezrobotnych w Holandii.  Oto one:

  • w okresie 36 tygodni należy przepracować 26 tygodni,
  • zostałeś pozbawiony pracy bez swojej winy (zwolnienie pracodawcy, zakończenie kontraktu),
  • nie masz żadnej innej płatnej posady.

Jeśli spełniasz powyższe wymogi zasiłek dla bezrobotnych w Holandii może być przyznany minimum na 3 miesiące, a maksymalnie na 38 miesięcy.

Wykres

fot. stock.xchng / Laura Leavell

OD CZEGO ZALEŻY DŁUGOŚĆ ZASIŁKU?

Okres 3 miesięczny pobierania zasiłku jest zasiłkiem podstawowym i należy się każdemu, kto w ostatnich 36 tygodniach przepracował 26 tygodni. Zasiłek ten może być przedłużony o kolejne miesiące, jeśli w ostatnich 5 latach przepracowałeś minimum 4 lata. Wtedy długość zasiłku oblicza się w następujący sposób:  od Twojego wieku należy odjąć 18  i różnica daje nam ilość miesięcy o jakie można przedłużyć zasiłek dla bezrobotnych, ale nie więcej niż 36 miesięcy.

Przykład 1:

Masz  28 lat. Przepracowałeś  4,5 roku przez ostatnich 5 lat.
Długość zasiłku = 28 – 18 + podstawowy zasiłek = 10 miesięcy + podstawowy zasiłek
Czyli masz prawo do wypłaty zasiłku przez 13 miesięcy.

Przykład 2

Pieniądze

fot. stock.xchng / sanja gjenero

Masz 45 lat. Przepracowałeś 3 lata i 8 miesięcy w Holandii.
Masz prawo do 3 miesięcznego zasiłku dla bezrobotnych (przepracowałeś mniej niż 4 lata).

ILE ZASIŁKU DLA BEZROBOTNYCH MOŻESZ DOSTAĆ?

Wysokość zasiłku dla bezrobotnych zależy od Twoich średnich zarobków. Przez pierwsze dwa miesiące możesz otrzymać 75% średniego wynagrodzenia,  a za następne miesiące 70%. Zasiłek nie może być jednak wyższy niż 2750 euro brutto na miesiąc.

JAKI  JEST TERMIN NA SKLADANIE WNIOSKU?

Wniosek o zasiłek dla bezrobotnych należy złożyć w ciągu dwóch dni. Jeśli się tego nie zrobiło, nie znaczy to, że prawo do zasiłku zostało cofnięte. Urząd Pracy (UWV) zapyta, jaki jest tego powód. Jeśli tłumaczenia będą dla urzędu niewystarczające, może on ukarać taką osobę lub upomnieć.

 

Dokumenty

fot. stock.xchng / Hugo Humberto Plácido da Silva

WAŻNE: Urząd Pracy (UWV) rozpatruje wniosek od dnia jego złożenia i sprawdza czy w okresie 36 tygodni od dnia złożenia dokumentów przepracowano 26 tygodni. Oznacza  to, że osoba pracująca pół roku nieprzerwanie na terenie Holandii, musi do 3 miesięcy złożyć wniosek o zasiłek dla bezrobotnych.

Często zdarza się, że pomimo złożenia wniosku w UWV, urzędnik wydaje decyzję negatywną. Przyczyny są różne: pierwszą z nich jest brak odpowiedzi wnioskującego na korespondencję z UWV, drugą przyczyną może być wyjazd do Polski osoby, która stara się o zasiłek. Urząd Pracy (UWV) przyzna zasiłek tylko wtedy, jeśli starająca się o niego osoba przebywa na terenie Holandii do czasu wydania decyzji (nie musi być zameldowana). Po otrzymaniu pozytywnej decyzji istnieje możliwość, by poprosić holenderski Urząd Pracy o zgodę na wyjazd do Polski w celu szukania pracy. Rozpoczynamy procedurę transferu zasiłku. Jest on wtedy wypłacany w Polsce, lecz w wysokości takiej, jakby bezrobotny pobierał go w Holandii.  Przepisy stanowią, iż możliwy jest dwukrotny transfer zasiłku na dwa okresy 3-miesięczne. Jeśli uzyskasz taką zgodę musisz pamiętać, by do 7 dni zarejestrować się w swoim Urzędzie Pracy w Polsce jako poszukujący pracy.

Pismo

fot. stock.xchng / kristja

CO WTEDY, GDY JUŻ WRÓCIŁEM DO POLSKI?

Czy mam jeszcze szansę na zasiłek dla bezrobotnych? Odpowiedź brzmi: tak. Są wtedy dwie możliwości:

  • można wrócić na teren Holandii i tam złożyć wniosek lub
  • złożyć wniosek o zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, ale wtedy należy pamiętać, że ewentualne prawo do zasiłku dla bezrobotnych będzie rozpatrywane według polskich przepisów. Prawo do zasiłku dla bezrobotnych ma każda osoba, która jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy i nie ma dla niej propozycji pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych. Następnym warunkiem jest przepracowanie przez osobę bezrobotną w okresie 18 miesięcy przed rejestracją co najmniej 365 dni. Wysokość takiego zasiłku w Polsce to kwota tylko 717 zł brutto.

(red.)

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz pomocy w tym zakresie zapraszamy do komentowania lub wysyłania e-maili na adres redakcja@goniecpolski.nl. Na wszystkie Wasze e-malie odpowiemy na łamach gazety.

 

    Print       Email

830 komentarzy

  1. ja says:

    Witam, czy jeśli w ciągu 26 tygodni nastąpiła u mnie 3 dniowa przerwa w pracy(zmieniałam pracę i dopiero po 3 dniach rozpoczęłam kolejną) to czy w takiej sytuacji mam prawo do zasiłku? Czy jeśli przepracowałam tylko 2 dni w danym tygodniu to UWV zaliczy to jako cały tydzień?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Tak, wystarczy przepracować 2 dni w tygodniu, aby UWV zaliczyło ten tydzień pracy jako cały.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  2. Nowi says:

    Witam,
    Czy będąc na transferze zasiłku w Polsce mogę odmówić przyjęcia oferty pracy z zagranicy np Holandii? czy grozi to utratą zasiłku?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Powinno się przyjąć każdą ofertę pracy (nieważne czy jest ona z zagranicy czy z kraju, do którego przeniosło się zasiłek dla bezrobotnych). Nieprzyjęcie pracy może (ale nie musi) skutkować zabraniem zasiłku dla bezrobotnych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  3. Mateusz says:

    Witam. Mam pytanie do redakcjii. Jezeli przepracowalem ciagiem w jednej firmie 8 miesiecy, nastepnie sam sie zwolnilem, po czym znalazlem zatrudnienie w ciagu tygodnia w nowej firmie z ktorej zwolniono mnie w ciagu 2 miesiecy. Czy mam prawo do zasilku ? Z gory dziekuje za odpowiedz.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Jeśli w ostatnich 36 tygodniach przepracował Pan w Holandii minimum 26 tygodni, to ma Pan prawo do zasiłku dla bezrobotnych (pod warunkiem, że nie zwolnił się Pan sam ani nie zwolniono Pana dyscyplinarnie).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  4. Monika says:

    Witam moja firma zawiadomiła mnie że 31 Lipca kończy ze mną współpracę. Początkiem sierpnia wyjeżdżam do Polski na stałe czy mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych tu w Holandii?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      O zasiłek dla bezrobotnych może starać się każda osoba, która ma przepracowane w ostatnich 36 tygodniach minimum 26 tygodni, nie zwolniła się sama ani nie została zwolniona dyscyplinarnie. Starając się o zasiłek, do Polski legalnie można jechać dopiero po wydaniu decyzji przyznającej zasiłek i to jedynie na 3 miesiące.
      Jeśli potrzebowałaby Pani pomocy przy wnioskowaniu o to świadczenie, to zachęcamy do skorzystania z pomocy współpracującej z nami Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  5. Aleksandra says:

    Witam.
    25 sierpnia kończy mi się umowa i nie chcę podpisywać kolejnej gdyż wracam Polski. Pracodawca powiedział mi że muszę złożyć wypowiedzenie. Czy muszę faktycznie składać to wypowiedzenie, jeśli w umowie jest zapis że wygasa ona z dniem 25 sierpnia bez konieczności jej wypowiadania. Jest to dla mnie bardzo istotne gdyż chciałabym się starać o zasiłek z transferem do Polski.
    Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Nie musi Pani podpisywać nowej umowy, np. tłumacząc to tym, że nie odpowiada Pani stawka godzinowa, itp. Nie może Pani zrezygnować z pracy tylko dlatego, że chce Pani pojechać do Polski, bo wtedy nie będzie miała Pani prawa do zasiłku.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  6. Anna says:

    Drodzy Państwo,
    Mam 37 lat. Pracowałam 9 lat nieustannie w jednej firmie. ( 3 lata przez Uitzendbureau i 6 na stałym kontrakcie) Zostałam zwolniona. Otrzymałam zasiłek na 10 miesiecy. Czy mam szansę na przedłużenie zasiłku.
    Dziękuję za odpowiedź.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Jeśli wcześniej pracowała Pani np. w Polsce i ma Pani formularz E-301, to dzięki niemu można starać się o wydłużenie lat pracy w Holandii i jednocześnie o wydłużenie pobierania zasiłku dla bezrobotnych.
      Jeśli potrzebuje Pani pomocy w tej sprawie, to zachęcamy do skorzystania z pomocy wykwalifikowanego personelu z Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl (telefony do biur w Holandii: +31 630 778 576, +31 622 214 013, + 31 623 338 603 oraz +31 619 842 805).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  7. Doni says:

    Witam. Czy będąc na transferze zasili w Polace mogę sobie zrobić uprawnienia na wózek widłowy? Czy bedzie to potraktowane jako szukanie pracy czy stracę prawo do zasiłku?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Tak, można zrobić sobie uprawnienia na wózek widłowy. Nie będzie to traktowane jako poszukiwanie pracy, tylko jako podniesienie kwalifikacji zawodowych.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  8. maciek says:

    witam
    mam pytanie, pracowałem w firmie przez 3 miesiące, pojechałem na urlop , i zostałem zwolniony ze strony firmy , po czym tydzień póżniej podjąłem następną prace i pracowałem tam kolejne 4 miesiące i również zwolniono mnie ze strony pracodawcy . Czy należy mi się zasiłek po przepracowanych 7 miesiącach , mimo że była w nich 1 tygodniowa przerwa ( nie było ciągłości pracy )

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Jak najbardziej zasiłek dla bezrobotnych Panu przysługuje, gdyż spełnia Pan podstawowy warunek – przepracowane 26 tygodni w ciągu ostatnich 36 tygodni).
      Zachęcamy do skorzystania z pomocy wykwalifikowanego personelu z Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl (telefony do biur w Holandii: +31 630 778 576, +31 622 214 013, + 31 623 338 603 oraz +31 619 842 805).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  9. Marek says:

    Witam, kończę kontrakt 28 lipca i nie chce następnej umowy z tą firmą a zapewne będą chcieli mi dać następny kontrakt i takie pytanie: Jeżeli nie zgodzę się na następna umowę to przysługuje mi zasiłek?

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Niestety jeśli sam Pan nie będzie chciał nowej umowy, to jest to jednoznaczne z tym, że sam się Pan zwolnił. Przy dobrowolnym odejściu z pracy lub zwolnieniu dyscyplinarnym zasiłek dla bezrobotnych nie należy się. Proszę porozumieć się z pracodawcą i wyjaśnić, dlaczego nie chce Pan nowej umowy – może zgodzi się jej Panu nie dawać.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  10. Zakrzewski says:

    Witam
    Jeżeli biuro nie pobiera nam opłat na ubezpieczenie i nie mamy prywatnego to przysługuje nam zasiłek po przepracowaniu 26 tygodni w ciągu 36 tygodni .
    Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Ubezpieczenie zdrowotne nie ma nic wspólnego z wnioskowaniem o zasiłek dla bezrobotnych. Ważne jest natomiast czy pracodawca odprowadza składki społeczne. Nie zmienia to jednak faktu, że jak najszybciej musicie się ubezpieczyć, gdyż jest to obowiązkowe.
      W razie potrzeby pomóc w tym może współpracująca z nami Kancelaria Podatkowa Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  11. Marta says:

    Witam serdecznie!!

    Jestem obecnie na zasiłku od 19 grudnia. Mam przepracowane w Holandii ponad 4 lata. Zasiłek kończy mi się w kwietniu.Czy przysługuje mi prawo do przedłużenia zasiłku i jak muszę to załatwić?Mam 29 lat.

    Marta

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Do przedłużenia zasiłku potrzebuje Pani świadectwa pracy lub druku E-301 (jeśli pracowała Pani również w innym kraju niż Holandia).
      W całej sprawie w razie potrzeby pomóc może Kancelaria Podatkowa Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  12. Eryk says:

    Witam mam takie pytanko . Czy jeżeli po przepracowanych 5 latach chcę się zwolnić sam z pracy w uitzen biurze to czy będzie przysługiwał mi zasiłek

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Niestety jeśli dana osoba sama się zwalnia, to zasiłek dla bezrobotnych nie przysługuje. Zasiłek jest to swego rodzaju zapomoga za utratę pracy, a w przypadku, gdy sami się zwalniamy, tracimy pracę na własne życzenie.
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  13. Tomasz says:

    Witam
    Mam taki problem.
    Pracuje przez uizenbiuro i mam obecnie umowę do września faza 3 (B). Nie ma tam wzmianki o gwarantowanych godzinach pracy. Obecnie biuro daje mi po jeden ewentualnie dwa dni pracy(wcześniej miałem cały czas po 38 godzin) w związku z czym dwa tygodnie temu zgłosiłem wniosek o zasiłek w UWV.
    Właściciel uizenbiura żąda żebym przyjechał i podpisał dokument ze wracam na faze 1-2 (A) bo w innym wypadku nie dostane zasiłku, ze niby jest to wymagane i ze niby mam tak w umowie. Moje pytanie jest następujące: czy jest to zgodne z prawem i czy muszę coś takiego podpisywać?
    Bardzo proszę o odpowiedz.
    Pozdrawiam

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Niestety nie wiemy, co zawiera umowa Pana o pracę. Normalnie nie ma problemu, aby wnioskować o dofinansowanie do godzin niezależnie od tego czy jest się na fazie A czy B. Zatem najlepiej by było, aby umowę zobaczył adwokat lub biuro, które pomoże ją przetłumaczyć i przeanalizować pod kątem zasiłku dla bezrobotnych (dofinansowania do godzin).
      W razie potrzeby zachęcamy do skorzystania z pomocy wykwalifikowanego personelu z Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl (telefony do biur w Holandii: +31 630 778 576, +31 622 214 013, + 31 623 338 603 oraz +31 619 842 805).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

  14. Tadeusz says:

    Witam, mam takie pytanie, czy jak zgłosze zasiłek na stronie werk.nl przez Digid to otrzymam jakies pismo z uwv za parę dni czy tylko decyzje za około 4 tygodnie o wysokości zasiłku? Bo jak na razie wszystko otrzymuje w formie elektronicznej na stronie werk.nl i boje sie ze moze cos nie tak wypełniłem.
    Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

    • GoniecPolski.nl says:

      Witamy,
      Jeśli wnioskuje się przez DigiD, to wszystko prócz decyzji otrzymuje się online.
      W razie potrzeby polecamy pomoc Kancelarii Podatkowej Anna Kłosowska http://www.rozliczsie.pl – jej pracownicy mogą pomóc poprowadzić zasiłek (telefony do biur w Holandii: +31 630 778 576, +31 622 214 013, + 31 623 338 603 oraz +31 619 842 805).
      Pozdrawiamy
      Redakcja GoniecPolski.nl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *